background-image:url;background-positiohttp://2.bp.blogspot.com/-kz776bT5Cd0/T7NF5RpjWFI/AAAAAAAADyE/azjmsdZ-bJI/s1600/Background.pngn:top center; background-attachment:fixed; margin:0;

Tuesday, 23 August 2016

Benifits of mango??

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..



hai hello!
semenjak dua menjak ni memang mood nak menulis makin membuak ,so why not kita try ubah genre blog hiihhi..mungkin lepas ni blog ni more to how I manage my daily routine for body care especially and specifically about healthy eating habit

ok now,let me share with you about the benifits of mango
actually sejak 5 tahun menapak bermukin di bumi mesir ni,tahun ni tahun pertama dapat stay sini and rasa keseronokan musim panas..yes seronok...sebab I lagi prefer summer dari winter..kalau winter boleh jadi beruang or apa2 la contoh benda yang kesejukan sebab tak tahan sejuk agaknya.

and specialnya musim summer ni banyak sangat buah-buahan yang sangat enak dan manis dimakan begitu saja!

tapi maklumla tukang tulis ni on diet..tapi simplenya control diet..wheeee ngaku jela bukan salah pun kan haha..

so usually I will check all the calories content in every food that I want to eat..and based on myfitness apps tu,caloies content of  seketoi mangga tu boleh cecah lebih kurang 200kcal you know..

makan sehari sebijik la kan baru kawww nikmatnya masyaAllah alhamdulillah..

antara khasiat paling special untuk buah mangga ni 

1.being high in calories content and good for those who are trying to gain weight

~berat den yang tak nak turun2 ni sebab ni la puncanya ..kena siasat!

2. powerful antioxidant and anticancer properties

~alfatihah untuk ayah,sebut bab cancer ni sensitip skit..bukan sikit tapi banyak..

3. high content of iron, very good for pregnant woman as well as for people who suffering from anemia.

4.effective in relieving clogged pore of the skin

5.Vitamin A  & vitamin E can provide protection against heart disease

6. helpful in treating acidity and poor digestion

~my stomach memang berasid tinggi,buktinya bukan sebarang kopi boleh minum kalau tak melukut di tepi toilet la jawabnya..haha ok tak kelakar

7.Vitamin E helps in hormonal system function more effectively

8. Anti inflammatory properties alleviate asthma symptoms.


Banyak benifit yang dapat saya rasa sejak makan mangga sebijik sehari yang berat 300gram dengan 200kcal ni..biasanya saya ambik sebiji sehari setiap pagi before sarapan and make sure minum air dulu bagi neutral kan acid content 

personally,memang kulit akan lebih segar dan kurang kedutan especially dekat tangan2 yang makin berurat ni,tua da barangkali..yang lain2 tu meang sama la dengan beberapa point atas yang saya kongsikan tu ye..

semoga sedikit sebanyak membantu especially bagi yang skinny tapi tak taw nak makan apa bagi gemuk skit..

yang nak kurus pun jangan risau boleh je makan tapi make sure kena check calory content yang dibenarkan untuk badan anda ya..bak kata nanaalhaliq..makan sehari untuk satu portion je buah-buahan ni..the key of your perfect body is well balanced diet!

kbye..nak sambung date dengan cardiothorax..exam tak abis lagi woiii..

No comments :

Post a Comment