background-image:url;background-positiohttp://2.bp.blogspot.com/-kz776bT5Cd0/T7NF5RpjWFI/AAAAAAAADyE/azjmsdZ-bJI/s1600/Background.pngn:top center; background-attachment:fixed; margin:0;

Friday, 2 September 2016

anak-anak karamella mudah didekati;SISWA BERBAKTI

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

selawat ke atas baginda nabi Muhammad saw junjungan mulia sempena sayyidul ayyam hari barakah

alang2 tengah ada mood nak recall aktiviti harini ,jom layan kisah ke Karamella hari ni..
alhamdulillah dah masuk kali ke-4 berpeluang join bermacam-macam aktiviti kemesyarakatan di kampung Karamella yang terletak di Iskandariah ini

pembawaan pada kali ni yang agak menarik di mana kehadiran kami tidak seperti aktiviti lepas-lepas yang membawa pelbagai hadiah dan sumbangan untuk warga kampung Karamella tapi pada hari ini lebik spesifiknya kami membawa nilai yang agak mahal ertinya dalam kalangan masyarakat arab disini iaitu 

"kebersihan itu separuh daripada iman"

betul kata salah seorang pengisi tafakkuh,ustaz Jamil,kita tidak akan mampu mengubah seseorang melainkan mereka yang mengubah diri mereka sendiri,ertinya sekeras mana usaha yang kita lakukan untuk mengubah seseorang itu belum tentu mampu menukarnya menjadi seperti apa yang kita mahu melainkan diizinkanNYA untuk melihat nilai-nilai murni yang kita terapkan lalu diamalkan olehnya dengan seikhlas hati



kisahnya di Karamella,kasarnya penduduk di kampung ini sangatlah ramai bahkan kanak-kanak sahaja bilangannya hampir ratus-ratusan..mereka mempunya keluarga yang besar dan sangat-sangat menghormati antara salah satu antara mereka

bagi pelaksanaan program pada hari ini,kami hadir bersama lebih kurang 40 peserta yang menjadi sukarelawan untuk mengimarahkan kampung ini dengan melakukan beberapa aktiviti bersama penduduk kampung dan kanak-kanak khususnya..

sebahagian antara kami telah bersemengat untuk hadir awal dan team ini berjaya melakar satu lukisan mural yang sangat2 istimewa nilainya kepada warga kampung

taraaa..

beberapa kumpulan lain juga ditugaskan untuk bersama-sama bergotong royong membersihkan masjid..

turut dibantu oleh anak-anak karamella yang sangat-sangat mengalukan kehadiran kami..bersama-sama membersihkan sawang-sawang kipas,mencuci tandas,menyapu karpet , menyusun al-Quran dan lain2..:)



dan usai solat sasar berjemaah akhirnya tiba aktiviti yang ditunggu-tungu iaitu "jom kutip sampah"

pada awalnya, expect budak-budak kecik ni mesti tak nak tolong sebab mcm krik-krik je haha.. sekali kita keluar sarung tangan plastik tu berebut nak sorang satu..mereka ni bestnya bagila apapun tetap mereka terima..cara dapat sarung tangan tu macam nak kutip sampah sampai rabak plastik tu haha..

"kalau awak nak sarung tangan ni wajib kutip sampah dan buang dalam plastik hitam ni!"
dan alhamdulillah semua bersemangat untuk saling membantu..inilah generasi yang cuba kita bimbing dan pupuk untuk melahirkan nilai-nilai murni untuk sama-sama menjaga kebersihan..





dan sebelum pulang sempatlah kami bergambar dengan berlatar belakangkan potret mural yang terpower tercantik tergempak ni










dan setelah selesai semua nya kami bertolak pulang,meninggalkan team mural yang masih menghabiskan baki-baki mengecat dinding mural,keshiaannn huhu

sesungguhnya anak-anak kecil ini bergitu mudah mengikut tingkah yang dilakukan oleh orang yang lebih dewasa daripadanya,semoga dengan usaha kecil ini mampu medidik dan melahirkan satu nilai murni dalam diri mereka semua agar terus sama-sama menjaga kebersihan..

insyaALLAH next time kita akan adakan lagi program-program sebegini yang sangat-sangat mendapat sambutan dari para sukarelawan dan penduduk-penduduk kampung semua..alhamdulillah..:)

#PEACEAlex
#KampungKita
#karamella






Tuesday, 23 August 2016

Benifits of mango??

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..



hai hello!
semenjak dua menjak ni memang mood nak menulis makin membuak ,so why not kita try ubah genre blog hiihhi..mungkin lepas ni blog ni more to how I manage my daily routine for body care especially and specifically about healthy eating habit

ok now,let me share with you about the benifits of mango
actually sejak 5 tahun menapak bermukin di bumi mesir ni,tahun ni tahun pertama dapat stay sini and rasa keseronokan musim panas..yes seronok...sebab I lagi prefer summer dari winter..kalau winter boleh jadi beruang or apa2 la contoh benda yang kesejukan sebab tak tahan sejuk agaknya.

and specialnya musim summer ni banyak sangat buah-buahan yang sangat enak dan manis dimakan begitu saja!

tapi maklumla tukang tulis ni on diet..tapi simplenya control diet..wheeee ngaku jela bukan salah pun kan haha..

so usually I will check all the calories content in every food that I want to eat..and based on myfitness apps tu,caloies content of  seketoi mangga tu boleh cecah lebih kurang 200kcal you know..

makan sehari sebijik la kan baru kawww nikmatnya masyaAllah alhamdulillah..

antara khasiat paling special untuk buah mangga ni 

1.being high in calories content and good for those who are trying to gain weight

~berat den yang tak nak turun2 ni sebab ni la puncanya ..kena siasat!

2. powerful antioxidant and anticancer properties

~alfatihah untuk ayah,sebut bab cancer ni sensitip skit..bukan sikit tapi banyak..

3. high content of iron, very good for pregnant woman as well as for people who suffering from anemia.

4.effective in relieving clogged pore of the skin

5.Vitamin A  & vitamin E can provide protection against heart disease

6. helpful in treating acidity and poor digestion

~my stomach memang berasid tinggi,buktinya bukan sebarang kopi boleh minum kalau tak melukut di tepi toilet la jawabnya..haha ok tak kelakar

7.Vitamin E helps in hormonal system function more effectively

8. Anti inflammatory properties alleviate asthma symptoms.


Banyak benifit yang dapat saya rasa sejak makan mangga sebijik sehari yang berat 300gram dengan 200kcal ni..biasanya saya ambik sebiji sehari setiap pagi before sarapan and make sure minum air dulu bagi neutral kan acid content 

personally,memang kulit akan lebih segar dan kurang kedutan especially dekat tangan2 yang makin berurat ni,tua da barangkali..yang lain2 tu meang sama la dengan beberapa point atas yang saya kongsikan tu ye..

semoga sedikit sebanyak membantu especially bagi yang skinny tapi tak taw nak makan apa bagi gemuk skit..

yang nak kurus pun jangan risau boleh je makan tapi make sure kena check calory content yang dibenarkan untuk badan anda ya..bak kata nanaalhaliq..makan sehari untuk satu portion je buah-buahan ni..the key of your perfect body is well balanced diet!

kbye..nak sambung date dengan cardiothorax..exam tak abis lagi woiii..

Sunday, 21 August 2016

welcome back!

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..

bismillahimasyaAllah..
this feeling..i miss this feeling so much ..after setahun xbukak blog ni maka rasminya arini entri pertama sebagai pembuka tirai untuk kehidupan dan nyawa blog ni..jujur sayang sangat nk lepas untuk tinggatkan coretan dalam blog ni sebab dulu pernah letak niat untuk jadikan ni sebagai medium untuk aku melakar segala memori dan kenangan masni untuk dipatri selamanya jika aku pergi ,masih ada ruang rindu bicara hati untuk ditatap oleh merekea2 kesayanganku..*sebak tiba..mati itu pasti..

insyaAllah lepas ni cek rajin2 tulis sini ye..untuk siapa baca tu tak kisahla yang penting nanti bila2 da tinggal mesir ni boleh la baca balik kenangan2 di sini..only 1 tahun lagi berbaki kat sini..lepas tu insyaALLAH boleh duduk dekat malaysia bumi tercinta da..sakit woo duk jauh2 dengan family..

oklah..since sekarang ni tengah musim final exam untuk exam 5th year paper..aku bukak2 teaser dulu ye..bila2 free lagi nanti I sambung story mory kat sini..main topics lepas ni insyaAllah bab paling fevret apa lagi kalau bukan bab2 fitness ni kan..maklumla lepas berjaya turun 10kg berat lepas 4tahun duduk mesir dengan jayanya pam lemak hahaa..alhamdulillah sekarang da berjaya kembali ke berat form 5..yeayyyy..apa rahsianya??nantikann..:)
boleh jadi nutritionist ni!!