background-image:url;background-positiohttp://2.bp.blogspot.com/-kz776bT5Cd0/T7NF5RpjWFI/AAAAAAAADyE/azjmsdZ-bJI/s1600/Background.pngn:top center; background-attachment:fixed; margin:0;

Friday, 25 October 2013

KIMBAP/SUSHI

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

hari ni hari jumaat, hari penuh barakah..juga merupakan hari minggu kepada kami di sini..xsedar je dari pagi tadi..da petang da..esok ke kelas semula..

ok,post today is about KIMBAP..what is kimbap???kebab??
hoho..no na no na..

baru taw daripada kawan yg duk belajar negara mata sepet tu..kimbap tu nasi seaweed..atau pun yg femes skali kalau org slalu makan dgn raw seafood tu namanya??:SUSHI..

very enjoyed made it yesterday with my roomates..
how to make it??

ok,so hari ni cef D.B akan sediakan cara2 buat kimbap ni ye..

bahan-bahannya:
1.telur dadar(goreng nipis)
2.nasi yang dimasak agak lembik(kat mesir guna beras mesir je sebab beras sini mcm lembik skit kalau sukat air macam masak beras msia)
3.carrot dan timun yg dihiris nipis
4.crabstick yg dipotong nipis
5.sosej goreng/rebus(optional)
6.mayonis
7.seaweeds jgn dilupa ye(sediakan sushi mat skali utk lebih mudah menggulung)
8.air suam bersama garam,gula dan asam limau/cuka(ni utk digaul bersama nasi yg telah dimasak bg memberi rasa kepada nasi tersebut


cara-caranya:
1.gaulkan nasi yg telah dimasak bersama air suam yg dicampur garam,gula n asam limau..rasa adalah mengikut citarasa anda..kuat masin??bubuh banyak sikit garam..kuat manis??lebihkan gula..:)
2.hamparkan seaweed di atas sushi mat..kemudian ratakan nasi separuh drpada seaweed tu..kemudian sapukan mayonis di atas nasi yg telah diratakan itu
3.Susun segala bahan yg disediakan td diatas nasi yg telah disapu mayonis..begini ye:


4.setelah disusun dengan kemas,bolehlah digulung kesemuanya dengan mudah bersama sushi mat:
5.dan setelah itu..siappppppppp..sebelum makan potong la dulu lemang jepun ni ye..kikiii




selamat mencuba..:)

tapi ade satu makanan yg gue tuggu bonda gue buat mase cuti summer aritu cuma beliau xberkesempatan nk mmbuatkan utk gue..dan akhirnya tadiiiii..
ini gambar yg dihantar kepadaku..:


waduhhh..ni ganda lagi sedap dri kimbap ni..kenal x ni ape???
ni namanya tembikai..oops silap..ni agar-agar tembikai..sebijik rupa cam tembikai..tapi mak cakap tembikai dye terlebih tebal plak kulitnya..hoho..

ada mase buat agar2 tembikai plak..korang nak resepi ni x???tunggu tahun depan cek berguru dgn ibunda cek dulu..hehe..
ok sekian..slamat berhujung miggu:D

Wednesday, 23 October 2013

SELALU LUPA TANGGUNGJAWAB

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

"YA TUHAN KAMI,JANGANLAH ENGKAU HUKUM KAMI JIKA KAMI LUPA ATAU KAMI SALAH. YA TUHAN KAMI,JANGANLAH ENGKAU BEBANKAN KEPADA KAMI BEBANAN YANG BERAT SEBAGAIAMANA ENGKAU BEBANKAN KEPADA ORANG-ORANG YANG SEBELUM KAMI"
AL-BAQARAH :286

Alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah..

hari ni masuk hari ketiga sebagai pelajar tahun tiga pelajar medik..seronok sebenarnya kerana akhirnya sampai ke fasa terakhir sebagai pelajar pre klinikal...

tapi baru 3 hari..tiba-tiba da rasa macam-macam..rasa macam penat seharian..bermula seawal 7 pagi,sibuk bersiap untuk menghadiri program AHLAN adik2 tahun satu pelajar sains kesihatan di Iskandariah..pukul 8 pagi program telah bermula..

pukul 10 pagi terus lari-lari cari teksi ke fakulti mowassa utk kuliah hari ni selama 2 jam jerrr ..ngehngehngeh..maknanya xdela pening sangat kepala ngadap buku setakat sehari kelas hanya 2 jam..

then balik kelas terus gi kumpul di" virtual bas station for malizi"..portofino ::)
sebab tempat ni kumpul ramai2 nak hantar kawan2 naik "bas kecik" pulang ke malaysia (sbelum tu,bas kecik ni bawak mereka g airport dulu la ye)..

sedih sebab ramai sgt yang pulang ke msia sambung  pengajian di msia..dalam pkul 2.30 petang da kejar-kejar teksi pulak gi convention centre lagi skali nak attend program "BERSAMA KEDUTAAN MESIR"..masuk2 je..
fuhh,lega da dapat rehat dalam dewan aircond..

habis program terus gi asrama MARA n setelkan keje paling biasa buat iaitu menyumbat nasi ke dalam stomach melalui proses yang paling mudah iaitu "makan"

dan akhirnya....maghrib pon masuk,dan kami(saya dan housemates) menaiki teksi untuk pulang ke rumah..

huhh...seharian padat masa..sampai2 bilik terus rasa macam:

AKU NAK TIDURRRRR...PENAT SANGATTTTT

Allah..tengoklah sahabat-sahabt...ni la contoh paling xbaik..ni la saya yang xbaik..astaghfirullahalazim..ni mesti sebab paling besar dia ialah 
"lupa"

lupa taggungjawab sebenarnya..xingat da
"aku ni PELAJAR"
"aku ni HAMBA"

BARU DIUJI DENGAN MASA YANG PADAT..TERASA MACAM DAH LEMAH

yup mybe because im a medical student..everyday kena revise lecture yang belajar pagi2 kat kelas..kalau x ,jadi lupa..kalau x, exam jadi susah..kalau x,nanti xkuat nak jadi doktor..haihh macam2..

kalian punya cerita??

ENGINEERING STUDENT??
DENTAL STUDENT??
TESL STUDENT??
EVEN STUDENT NAK BELAJAR MENJAHIT / MEMASAK PUN NAMANYA STUDENT JUGAK TAW..

Sebab semua orang ade tanggungjawab..patutlah ingat balik..walaupun masa tu macam xcukup je 24 jam sehari untuk kita..kita patut kira smula waktu yang masih ade ni untuk kiTa uruskan dengan sebaiknya..
ya jam da pkul 7.00malam(waktu mesir/1.00 pagi waktu msia)..
ada masa lagi..

kesimpulannya..inilah kisah saya sebagai pelajar..pelajar yang masih besar tanggungjawabnya..tidak sekali sepatutnya LUPA tanggungjawab diri..bila penat, rasa malas..tiDak sama sekali..pada kalian di luar sana juga..kalau tiba-iba rasa malas tu,cept2 reset minda..jangan LUPA!!!!!
OK??^^
OK..jumpa lagi

mokcik undur diri dulu..nak study dulu ye..heheeheh..


sharing my daily routine :)
*ampun maaf sebab entry mengarut sangat..tapi seriously lega n semangat nak bukak buku bila da rasa diri da banyak sangat LUPA..dah insaf insyaALLAH:)
SEKIAN..WASSALAM


Sunday, 20 October 2013

iskandariah sepi dengan kehilangan

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..

FLOW OF THE STORY

30 JUN 2013
pra kejatuhan presiden mesir(nama tak dimentionkan berikutan aspek keselamatan penulis blog)huhu..
rakyat mesir mula berhimpun beramai-ramai..mengadakan demo dan sebagainya untuk menyuarakan isi hati sama ada sebagai penyokong atau pembangkang kerajaan..

(SUMBER: INTERNET)

3@4 JULAI 2013
presiden telah dijatuhkan oleh rakyatnya sendiri..yeah because this is EGYPT...anyone can make anything for what they want..bermula kegelapan untuk hati2 yang menyinari MESIR dengan keamanan..

4-10 JULAI 2013

majoriti students of alexandria university struggled for their final exam..time ni jugak rakyat mesir berkumpul beramai-ramai dengan "kes" yang tak sudah..tapi bagi kami pelajar-pelajar di sini..horayyy..lg seminggu nak balik malaysia..balik puasa di Malaysia,raya d Malaysia,cuti di Malaysia..mesir bagaimanakah???

OGOS,SEPTEMBER 2013
Dua bulan mengahabiskan cuti sejak sampai di Malaysia pada 11 JULAI..hampir 3 bulan bercuti..status mesir masih tidak mengizinkan kami pelajar mesir untuk meneruskan pembelajaran di sana..and finally..kementerian pelajaran Malaysia memeberi tawaran kepada seluruh pelajar Malaysia di mesir untuk membuat permohonan meneruskan pengajian di Malaysia..Allah..kami tahu kami diuji tap kami yakin kami pasti menemui jalan penyelesaiannya..


3OKTOBER 2013
tarikh kepulanganku ke mesir..permohonan kpt telah dihantar..tapi hati langsung tidak tertarik untuk pulang ke Malaysia untuk meneruskan pengajian di tanah air..kenapa???
mak ayah bukan tak risau tapi mereka mletakkan kepercayaan kepada diriku untuk memilih dengan sebaiknya..katanya..kalau rasa yakin,teruskan sahaja di sana..untuk sambung di Malaysia juga bukan satu halangan dari mereka..dan akhirnya..mesir menjadi pilihanku..

14 OKTOBER 2013
keputusan permohonan telah dikeluarkan oleh KPT..
alhamdulillah diriku telah ditawarkan untuk menyambung pengajian di IPTS..namun tiada terdetik hati untuk pulang ke tanah air..namun hati mula sayu..kerana pada hari ini bermulanya titik perubahan besar buat kami semua warga universiti iskandariah..semua yang memohon telah menerima tawaran di tempat baru,..
hampir 50% agaknya daripada batch stanza mahabbah akan meneruskan pengajian di Malaysia...sepi..kosong...hilang...
mungkin ini yang ku rasakan...

20 OKTOBER 2013
hari ini..bakal mengiringi kepulangan sahabat-sahabat yang mungkin entah bila akan berkunjung ke mesir lagi..Alhamdulillah..kuterima semua ini dengan penuh keredhaaan..moga Allah takdirkan yang terbaik untuk semua..inilah ketentuanMU..moga ini juga yang terbaik buat kami..
schedule esok untuk kami third year medical student da direleased kan sebentar tadi..bersemangat sungguh sebenarnya..mga esok bermulanya hari baru untuk kita yang berbaki di iskandariah ini..







selamat tinggal kesedihan..selamat datang kebahagiaan,
DAMBAKAN BAHAGIA..

Sunday, 19 May 2013

the journey of SMURF~in memory;)

Bismillahirrahmanirrahim


"Sesungguhnya Allah menyuruh (kamu) berlaku adil dan berbuat kebajikan,memberi bantuan kepada kaum kerabat dan Allah melarang daripada perbuatan keji,kemungkaran dan permusihan. Dia memberi pengajaran kepadamu agar kamu dapat mengambil pelajaran"
An-Nahl: 90

Alhamdulillah!Alhamdulillah!Alhamdulillah!
SMURF(Stanza Mahabbah Our Family Day)telah melabuhkan tirainya..:)
the best memory of the year,yeah..started with the talk about the special topic for the teenagers like us which was about the 'IKHTILAT'..sangat bermakna kerana begitu mendapat sambutan dari pelajar even pengisi2 forum adalah daripada kalangan kami sendiri..alhamdulillah..banyak ilmu yang berjaya ditambah..

selepas tu kami bercuti sempena menghabiskan cuti-cuti Spring di Cairo..masyaAllah berfoya-foya sakan untuk shopping barang balik malaysia..hehe..balik Alex sambung lagi SMURF 

we continued with the most valued event for the doctors-to-be as we will 'sembelih-sembelih' orang kan..jadi pihak batch bersama Rakan Huffaz(umat Islam harus cemerlang) telah menganjurkan satu lagi program yag diberi nama SAMBA(sembelihan dan bbq) yang bertempat di tempat yang sangat istimewa iaitu di pantai..di pantai hinnoville..pantai ape? hinnoville..pantai ape?? hinnoville..pantai ape?? hinnoville..:D




penyembelih hebat!!

alhamdulillah dapat jugak kami belajar sembelih ayam,itik,arnab..nak taw berapa belanja program ni?? rahsia kerajaan bendahari..hehee..hmm,syukur sangat sebab program ni agak besar belanjanya tapi 3/4 dari perbelanjaannya adalah dari infaq pelajar-pelajar sendiri..hebatnya kuasa infaq!takbir!Allahuakbar..

then,lepas naik cuti,kami semua menghadapi dua ujian iaitu untuk module Epidemiology dan proffesional skill exam..dua minggu study week,memang baik sungguh pihak uni ni kan..:)..last2,3 hari sebelum exam baru belek bukunya..hehe

sehinggalah 15,16,17 Mei..pihak pengurusan majlis kembali sibuk untuk bersiap menguruskan agenda terbesar SMURF iaitu majlis taaruf dan apresiasi yang bertarikh pada 18.5.2013(semalam)..
betapa uniknya majlis ini..yang makanannya paling istimewa di mana ia telah disediakan oleh pelajar- pelajar sendiri yang dipanggil sebagai potluck gitu..:D..macam-macam ada..karipap pap,cream puff,tiramisu,cheese cake,donut,cake,triffle..n macam2 lagi..tapi paling special ialah ayam masak merah n acar..home made by my roomates and ada la sikit2 jatuh air tangan den ni ha kat acar n cili tu..kiki..





dalam masa yang sama,BOM 2.0 telah menyerang kami semua..Hmm..ajk xhabis2 duk promote poster,jualan,tarikh2 tutup pendaftaran..Allah..penatnya mereka uruskan..i bought some gifts to make a special delivery to all my beloved friends..kalau ikut nak bagi satu batch..sebab sayangnya tapi masalah 'moneyyy'..'moneeeyyy' sangat mendukacitakan..so just bg yang termampu jela..T.T..maafkan saya kawan2 sebab xmampu bagi yang best2..



and lastly..tepat 7.30 malam(18.5.13)..di dewan Amour,fi syatbi..udam beiti..udam tram,udam mekdi,wa udam bahr..kami mematrikan seribu satu kenangan yang paling indah..dengan dihiasi kegemilangan suasana retro..akhowat ayu berjubah dan berbaju kurung..ikhwah macho dengan...hmm..dengan..seluar bertali..haha..*ade orang cakap xsmart..sebab macam orang tua..kiki...dan paling istimewa dihiasi pula dengan flower girls yang serba keunguan..hehe..

majlis dimeriahkan dengan suasana makan beradab..maksudnya makan dengan penuh adab..makanan siap terhidang oleh para usher,tempat duduk yang begitu rapat ukhuwwah orang katakan..hehe..kami mengisi perut yang berkeroncang ini dengan berbagai- bagai makanan..yang pedas,yang manis,yang masin,yang tawar.,uhuk3..




pada pukul 11.30malam,majlis diakhiri dengan majlis taaruf ajk..*nerbes gilo den ni ha..macam nak kena cakap depan seribu orang..last2 sampai depan cool jaaa...dan satu lagi sesi istimewa iaitu sesi bergambar untuk ikhwah dan akhowat di pentas utama ,laman sri dewan Amour..bertempat di syatbi tula..huhu







and i think..all of it KHOLAS..taamaaatttt...
moga tahun depan jumpa lagi even da x jadi wakil pengrusan..im very glad to share this moments to all of you..moga dengan terpatrinya kisah ini,mungkin 10@20 tahun,lagi..kita dapat sama2 mengimbau kenangan indah 2013 as a medical student in alexandria,Egypt..l:)..
wallualam..maaf atas terkurang dan tersalah bicara..
::fromnthecutesgirlintheSMURF..hehee..:P..


wekkk maya..:P

in progression soon..:D


Friday, 17 May 2013

Carilah ia di tiga tempat

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Carilah hatimu di tiga tempat;

>>Temui hatimu sewaktu bangun membaca Al-Quran.
>>Tetapi jika tidak kau temui,carilah hatimu ketika mengerjakan solat.
>>Jika tidak kau temui juga,kau carilah hatimu ketika duduk tafakkur mengingati mati.

Jika kau tidak temui juga,maka berdoalah kepada Allah,pinta hati yang baru kerana hakikatnya pada ketika itu kau tidak mempunyai hati..

-Imam al-Ghazali


Yes,finally..akhirnya diri kerdilku ini berbicara juga perihal hati di medan ku melahirkan rasa-rasa yang terbit dari hati kecil ini..bukan tidak pernah tapi kali ini agak mendalam bicaranya kerana ia adalah bicara soal hati..kurasakannya kini.

Pernahkah kalian merasakan ada sesuatu yang kosong di dalam hati??di cari gali sedalamnya namun tidak kau temu apakah ia yang tidak lengkap dalam hatimu?? 

Sungguh ku merasakan ini suatu perasaan yang berat.namun ku bersyukur kerana ia masih datangNya dari Allah.kuyakin ia datang dari Allah kerana perjuanganku menghadapinya Adalah suatu nikmat setelah berjaya mengharungi sukarnya perasaan ini..T.T..Cuma terkadang,datang juga bisikan dan godaan syaitan untuk terus membawaku hanyut dibuai perasaan tidak enak ini..membawaku lalai dari mengingatiNya..

Sehingga kutidak temui hatiku lagi ketika mulut bebicara mengalun Al-Quran kalamullah..
Sehingga ku tidak temui hatiku lagi ketika khusyukku kian pudar di dalam asyiknya aku bersolat menghadap Ilahi..
Sehingga ku tidak temui hatiku lagi ketika diamku menjauh dari mengingati mati..
Nauzubillah..Allahurabbi..kutahu walau berat ujianMu ini..tapi kuyakin, pasti suatu masa,akan ada jawapannya..

begitukan kalian?? kadang-kadang perasaan yang tidak penting sebenarnya sering datang menyelinap ke dalam jiwa..
**hati mudah bersangka buruk,,
** hati mudah memendam rasa,,
**hati mudah menaruh harapan,,
**hati mudah sekali membiarkan perasaan itu membawa hati jauh dari tempatnya yang sebenar..

pernah sahabatku memaniskan semula keperitan menanggung dugaan menjaga hati ini;
"Yakin Allah sentiasa ada,dunia ini hanya sementara..Allah anugerahkan ujian sebegini kepada kita kerana mungkin kita terlalu banyak dosa kepadaNya,,lalu Allah utuskan ujian ini sebagai kifarah atas dosa-dosa kita selama ini"

mm,betul sangat tu..mungkin sebab diri ni terlalu banyak dosa,.kerana itu datangnya ujian sebegitu untuk menjadi asbab untukku kembali dekat kepadaNya..dan begitu juga kalian..apabila kau merasakan ada ruang kosng dalam hatimu sehingga kau temui bahawa hati itu bukan tempat untuk kau semakin dekat kepadaNya,maka kembalilah kepada asalnya Tuhan Sang Pencipta..Allahurabbuna..Dia sahaja tempat bergantung harap..moga sentiasa ada ruang untuk kembali ke jalan yang diredhai ..amiinnn..

"Dan janganlah kamu bersikap lemah dan janganlah pula kamu bersedih hati padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi(darjatnya) jika kamu orang yang beriman."
Ali Imran : 139


Wednesday, 1 May 2013

DITUKARKAN KE UIA??

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

unknown : awak diberi tawaran untuk menyambung pengajian medik di UIA bagi meneruskan tahun 3,4,5,6 di Malaysia

me : seriously ?? kalau saya belajar di Malaysia,saya tak perlu tinggal di Mesir lagi kan..dan pengajian untuk tempoh 4 tahun akan ditaja oleh MARA?

unknown : oh tidak,JPA akan menaja awak sepanjang pengajian

me : bermakna semuanya adalah biasiswa penuh?? yes..i will approve this offer.thank u..

and now..kakiku berada di Malaysia,tidak lagi di Mesir..di UIA sudahhh..*serius tak percaya da masuk kampus UIA..ditemani sahabat baik,Arsyida untuk ke koperasi*macam koperasi maktab la pulak untuk membeli barangan asrama..tiba-tiba baru tersedar..

me : Syida,saya nak balikkkkk...xnak belajar kat sini..saya nak grad di Mesir..di sini tak ada sesiapa..tolong saya..mereka cakap hanya 7 orang yang menerima tawaran ni..saya nak batalkan semula boleh??

syida : saya tak tahu..awak kena hubungi pegawai MARA sekarang..

sibuk- sibuk cari no.telefon..Call2 tak dapat..akhirnya..esakan ngilaian terus sambung- menyambung..dan..pabila terbuka mata,yess!!! ku masih merada di Mesir..haha..

di sini baru kusedari..homesick amat berbahaya untuk kesihatan tidur..memang inilah jadinya apabila terlampau rindukan tanah air..8 bulan da tak balik rumah..patutlaaa..sabar!!! hidup mahu berjaya mesti banyak ujian..Doakan diri ini teman..

dan suatu hari nanti..apabila kaki ini benar2 meninggalkan Mesir..perasaan ini pasti dirasai..that's why i love u Masr..انا بحبك يا مصر

* kurang ingat Allah ni sebab tu syaiton kacau dalam tidur..astaghfirullah..



Friday, 26 April 2013

KOTOR!!

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

"KEBERSIHAN ADALAH SEPARUH DARIPADA IMAN"


Petang yang sangat menyegarkan tatkala saya beriadah di tepi pantai tadi..sungguh tenang dengan laut yg biru kehijauan..dihiasi pula dengan kanak-kanak yang of course la semuanya comel berlari-lari anak..tiba di hadapanku mereka terus menyimpang ke kanan ke kiri..ingat kita nak kejar dia agaknya..akak joging la adik comells..:)

tapiii..macam biasa..1 perkataan yang membuat muka ni macam orang nak muntah.,serius..spontan reaction..hoho..astaghfrullahalazim..iaitu ketika mana
1..saliva bertaburan di trek larian..cacat pemandangan..kotor!!

2..anjing2 yang berkeliaran dengan sewenang- wenangya..eiiiii..kotor!..ohh silap..eiii..seramm mak

3..dua makhluk sedang beromantika di khalayak umum tanpa segan silunya.,yukks..kotor!!..deep meaning

4.yang ni paling kesian..because i love babiesss..more and more..ade ke patut ibu bapa dibiarnya anaknya yang masih kecil tu pi kutip2 sisa2 tongkol jagung di tepi jalan..then,baby tu sumbat dalam mulutnya..eeii..kotor!!adik kecik jangan masuk mulut benda2 macam tu..patutnya mak dia cakap acam tu la..hehe

so,the moral value from this story is:
jagalah keerihan.,kebersihan diri,rohani,mahupun jasmani..

apapun pemandangan yang xenak sering saya lihat di mesir ni..saya tetap cintakan kamu مصر...
انا بحبك يا مصر
dan satu lagi den nak share..rumah di tepi kedai 'asir atau melayunya jus ni amat mencabar iman..huhu..balik lari 6 km * yela tu syatbi>>>>>tempat xdikenali..xsampai 6 km..kerana..kerana jusnya sangatlah sedapp..koktail takeaway..ooh addictive sungguh..mungkin 4 tahun lagi balik malaysia boleh joging sampai syatbi nak pi beli koktail takeaway sedaap ni..

ok,,xde apalah..just sharing my happiness..life jadi medical student ni kadang2 boleh jadi hyperexcited..hehe..sembang petang mungkin**
nah..ni dia asir pebret..nanti anak ccu boleh tengok benda ni ye nenek simpan buat kenangan..;P
selamat beramal..smileee:D..
k.,jumpa lagi..wassalam..








Thursday, 18 April 2013

aku takut jika sebenarnya..

BISMILLHIRRAHMANIRRAHIM

"Apabila terjadi hari kiamat.Terjadinya tidak dapat didustakan.(Kejadian itu) merendahkan ( satu golongan) dan meninggikan ( golongan yang lain)."
al-Waqiah :1-3

astaghfirullah,astaghfirullah,astaghfirullah...

aku takut jika sebenarnya aku punyai dua belah mata tapi sedikitpun ia tidak bisa lagi melihat kebaikan

aku takut jika sebenarnya jika aku punyai kedua belah telinga tapi sedikitpun ia tidak bisa lagi mendengar perkara -perkara yang baik

aku takut jika sebenarnya jika aku punyai tubuh badan yang sihat tapi sedikitpun ia tidak bisa lagi menggerakkan anggota tubuhku untuk beribadat kepada Dia

aku takut jika sebenarnya aku punyai kedua belah tangan tapi sedikitpun ia tidak bisa mencegah kemungkaran di bumi Allah ini lagi

aku takut jika sebenarnya aku punya kedua belah kaki tapi sedikitpun ia tidak bisa membawaku ke tempat mulia lagi

dan aku paling takut jika sebenarnya aku punyai seketul hati merah yang bersih tapi akhirnya ia sedikitpun tidak lagi mengingatkan aku pada Tuhan Sang Pencipta Allahurabbi..mati kotor hitamnya hati itu..nauzubillahiminzalik..wastaghfirullahalazim..

sungguh..inilah realiti alam..setiap apa yang berlaku disekeliling kita adalah tempat untuk kita membuka seluas-luasnya hati kita supaya dapat menilai segala hak dan batil..buang segala kebatilan,tegakkan segala yang hak..tapi mampukah kita???

hakikatnya..iman kita sungguh lemah..hanya sekadar mampu membenci dengan hati,sedangkan ia adalah selemah-lemah iman..seperti pengalamanku di sini..tiap petang ku keluar melihat keindahan alam ciptaan Allah,desiran ombak menghias pantai..tiupan bayu menghias redup petang..tapi kenapa masih wujud kekotoran yang menghias keindahan2 ini??

yang pasti bersangka baik itu berganda lebih susah daripada bersangka buruk,ya..ku bersangka buruk..masakan bercumbu-cumbuan..bercium-ciuman,bertepuk- tampar di tempat umum khalayak ramai itu dibenarkan hanya kerana mereka sudah berkahwin..amatlah payah utk saya merasakan mereka sudah berkahwin..buktinya??? pasangan yang halal dalam ikatan Islam itu tidak akan sesekali membiarkan nafsu mereka diperlihat ramai.ditonton umum seperti indahnya kisah romeo dan juliet..sugguh mengaibkan!

inilah dia..kerana inilah punca kotornya hati..titik hitam sudah menebal dalam hati..maka segala kemaksiatan yang ditegah itu tidak dirasakan berdosa..tiap kali melihat mereka..terus ku membayangkan..andai Rasulullah masih ada pada zaman ini,adakah kita tegar membiarkan Rasulullah melihat perbuatan-perbuatan kita..sanggupkah kita melihat Rasulullah mengetahui bahawa umat baginda telah rosak,,jauh dari ajaran dakwah baginda selama ini..

not just happened in Egypt..malah saya rasa di mana-mana adalah sama even di bumi tanah air Malaysia pun..perkara2 sebegini sudah tidak ada batasnya..kalau dulu anak2 dara sungguh patuh akan ibubapanya..anak2 teruna sungguh tawaduk dengan kemuliaan peribadi tapi kini hampir separuh sudah hilang nilainya..jadi adakah kita golongan yang separuh itu??yang baik atau sudah rosak??

saya menekankan kisah ini berkenaan dengan hati..ingatlah..apabila bersih hati,maka teballah iman untuk menjadi benteng bisikan syaitan ini..tapi jika kotor lagi hitam hati itu..amatlah mudah untuk ditembak dengan bisikan-bisikan syaitan..nauzubillah..ingatlah, walau sealim mana kedua orang tua kita,sealim mana sahabat kita,sealim mana pakaian kita.la bukanlah ukuran untuk membenarkan bahawa kita adalah mulia disisi Allah..
seperti novel 'nota hati seorang lelaki' karya Pahrol Mohd.Juoi..bapa yang alim belum tentu dapat melahirkan anak yang sempurna peribadinya..begitulah sebaliknya..

kadang-kadang kubersendirian di persisiran pantai itu..merenung kembali..adakah diri ini cukup sekadar menjadi pemilik tubuh badan sihat,mata yang masih cerah,telinga yang masih belum pekak dan mulut yang masih petah berbicara namun sedikitpun tidak mampu ku bergerak menjadi pembantu penyelamat pembanteras segala maksiat2 ini??

AllahuAllah..hati ini sugguh benci.,benci dengan segala kejahatan..maka bantulah aku..bantulah mereka..bawa kami ke jalan yng benar..jauhkan kami dari kemaksiatan..lindungi kami dari durjana godaan syaitan..aminnnnn..

sesungguhnya nukilan ini tidak ada sebarang niat lain melainkan smata-mata untuk dijadikan iktibar.,sebagai pesanan daripada saudara kepada saudara islamnya.lillahitaala..moga terpalit sedikit keinsafan untuk kita bersama..sekian





Wednesday, 27 February 2013

maasalamah winterwinter,say hello to SEM 4:)

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM


~AKU BERLINDUNG (DI BAWAH NAUNGAN) KALIMAH-KALIMAH ALLAH YANG SEMPURNA DAN TEPAT DARI SEGALA KEJAHATAN MAKHLUK YANG JAHAT~

kesedihan tahap air mendidih..;(..tula..tangan ni gatai sgt main2 ubah,kn da hilang terus header tu..da terdelete tp xreti nk ganti dgn yg baru..cek da lupo..minta2 sape2 sudi ajrkn..huhu..

xpela..mngkin hrpannya da graduated bru kluar header*busy2..:p

back to the topic...alhamdulillah winter break da semakin hampir ke tirai penutupnya..ape perasaan??seronok?BoSaNn??sedih??*xdpt balik msia##kecewa???bangga??kenapa perlu bangga##haha,bangga dengan diri sendiri;)

bagi saya..ape yang beta boleh gambarkan tentang perasaan beta ialah:seboseke..haha..cari sendiri jawapan..hmm,walaupun tahun ni x melangkah keluar lg dari alex* bakal melangkah satgi..itu xbermakna kita hilang seribu manfaat dari peluang kelapangan yang diberi ini..alhamdulillah..walaupun sikit..tp diri ini masih diberi peluang untuk melihat kebesaranNya..

TAHNIAH diucapkan kepada sahabat2 yg berjaya pulang dengan hati2 yang riang..sronok tengok gambar,ade di Turkey,ade di Paris,Jordan la,Aswan la,Italy la,Hurghada pn ade..insyaAllah jika diberi keizinan..akn kujejak ke sana..honeymoon 5 tahun lg ke??cehhh..B)

by the way..apa pun yang anda lakukan sepanjang cuti ini..let us reflect iman kita..adakah kita penuhi masa lapang kita dengan perkara yang bermanfaat..atau lebih banyak dengan perkara lagha??saya mengaku..pabila seronok bercuti..banyak perkara baik ditinggalkan..tanya balik diri..solat kita macam mana??solat sunat masih terjaga?Quran pula macam mana?al-mathurat masih lekatkah pagi petangnya??*astaghfirullahala'zim..zikir pula??semakin tebal lidahmu berzikir atau semakin tenggelam suaramu dari mengingatiNya..Allah..sungguh diri ini insan yang lalai..terasa sekali dengan pertanyaan bertalu ini..

namun..alhamdulillah..syukur..teguran itu tandanya sayang..sayangnya kita pada insan2 lain..mengajak kita agar tidak pernah lupa pada Allah..walau sesenang mana kelapangan yang kita miliki..

act,cuti 2 minggu kali ini sangat sekejap dirasakan..sedar x sedar da lagi 2 hari nak masuk ke kelas..kelas baru?sem baru?buku baru?;)..yess!!!!semua baru!!yang penting azam baru!yang lepas ditinggalkan..bukan ilmu ditinggalkan..ilmu otakk..hihi..xdela..ilmu medik ini semakin bertambah dari hari ke hari..alhamdulillah..moga Allah permudahkan segala urusan kami..tidak belajar semata mata kerana exam..yang penting niat lillahitaala..sesusah mana pun belajar..itu bukanlah halangan untu kaki tangan kepala ini membuka ruang untuk ilmu itu masuk meneroka ke dalam otaaakk gedung simpanan..*ayat mengarut..MEMORI jela senang..


akhir kalam..cukuplah ini menjadi pedoman buat diri masing2..be strong be happy no frust no cry..manfaatkan ibrah yang diperoleh sepanjang bermusafir di destinasi kalian..itulah untungnya orang kata..belajar luar negara ni..seronok kalau time cuti..boleh makan angin ke negara luar..aihh,,seronok sangat..syukur diberi peluang:)


semoga bertemu lagi winter ketiga;)

memories of this winter vacation




                      



                       
                                        MTC TERBAIK!!!!!!

                      
                                              



                                               



                                 



                                      
                                                  CANDID NI..;P

                                      
                         NI UNTUK ADIK AMIR...



                                       



                                   ~
TRIAL PALING BEST!!RED VELVET..CUMA COLUR MORE TO DARK BROWN SEBAB TERLEBIH SERBUK KOKO..ATAU KOKO MESIR TERLAMPAU COKLAT WARNANYA..;)

Friday, 1 February 2013

kenapa lewat 10 minit??

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

"DAN BERAPA BANYAK TANDA-TANDA(KEBESARAN ALLAH) DI LANGIT DAN DI BUMI YANG MEREKA LALUI, NAMUN MEREKA BERPALING DARINYA."
SURAH YUSOF: 105

Alamak!!!! train da pergi..sepatutnya pukul 7 pagi da kena naik..tapi terlewat 10 minit..aduiii..macam mana ni??
beli tiket baru jela..tak de rezeki namanya tu..hmmm,banyak perkaitan yang ingin saya kongsikan di sini..

pertamanya,mengapa Allah aturkan saya dan sahabat terlewat 10 minit sebelum train bergerak ke Kaherah??,ya kerana Dia ingin menguji kesabaran hambaNya..kalau lemahnya iman..pasti akan terkeluar sumpah seranah kerana ketiadaan dan kelengangan teksi di jalan raya..bersemburkan angin dan hujan yang lebat..masyaAllah..nilah ujian namanya..Alhamdulillah da melepasinya..n berjaya membeli tiket baru pukul 8 pagi,insyaAllah..

keduanya,ingin saya menghubungkaitkan antara penjagaan waktu kita dengan kehidupan seharian terutamanya dalam mengerjakan solat..astaghfirullah..teguran buat diri juga..pesan Allah,janganlah melewatkan solat..bezanya besar pahala untuk mereka yang mengerjakan solat di awal waktu dan di akhir waktu hanya mendapat ganjaran yang sedikit..terlewat 10 minit je da boleh tertinggal train..terlewat 10 minit menunaikan solat..adakah tertinggal langkah kita ke syurga nanti..nauzubillahiminzalik..moga Allah ampunkan dosa kami..

dan ketiganya..pasti setiap perancangan Allah itu ada hikmahnya..saya yakin..mungkin disebabkan kelewatan 10 minit ni,,Allah elakkan dari sebarang kecelakaan di mana2 ..subhanallah Dia Maha Mengetahui...wallhua'lam..

renungkan dan selamat beramal..;)