background-image:url;background-positiohttp://2.bp.blogspot.com/-kz776bT5Cd0/T7NF5RpjWFI/AAAAAAAADyE/azjmsdZ-bJI/s1600/Background.pngn:top center; background-attachment:fixed; margin:0;

Sunday, 19 May 2013

the journey of SMURF~in memory;)

Bismillahirrahmanirrahim


"Sesungguhnya Allah menyuruh (kamu) berlaku adil dan berbuat kebajikan,memberi bantuan kepada kaum kerabat dan Allah melarang daripada perbuatan keji,kemungkaran dan permusihan. Dia memberi pengajaran kepadamu agar kamu dapat mengambil pelajaran"
An-Nahl: 90

Alhamdulillah!Alhamdulillah!Alhamdulillah!
SMURF(Stanza Mahabbah Our Family Day)telah melabuhkan tirainya..:)
the best memory of the year,yeah..started with the talk about the special topic for the teenagers like us which was about the 'IKHTILAT'..sangat bermakna kerana begitu mendapat sambutan dari pelajar even pengisi2 forum adalah daripada kalangan kami sendiri..alhamdulillah..banyak ilmu yang berjaya ditambah..

selepas tu kami bercuti sempena menghabiskan cuti-cuti Spring di Cairo..masyaAllah berfoya-foya sakan untuk shopping barang balik malaysia..hehe..balik Alex sambung lagi SMURF 

we continued with the most valued event for the doctors-to-be as we will 'sembelih-sembelih' orang kan..jadi pihak batch bersama Rakan Huffaz(umat Islam harus cemerlang) telah menganjurkan satu lagi program yag diberi nama SAMBA(sembelihan dan bbq) yang bertempat di tempat yang sangat istimewa iaitu di pantai..di pantai hinnoville..pantai ape? hinnoville..pantai ape?? hinnoville..pantai ape?? hinnoville..:D




penyembelih hebat!!

alhamdulillah dapat jugak kami belajar sembelih ayam,itik,arnab..nak taw berapa belanja program ni?? rahsia kerajaan bendahari..hehee..hmm,syukur sangat sebab program ni agak besar belanjanya tapi 3/4 dari perbelanjaannya adalah dari infaq pelajar-pelajar sendiri..hebatnya kuasa infaq!takbir!Allahuakbar..

then,lepas naik cuti,kami semua menghadapi dua ujian iaitu untuk module Epidemiology dan proffesional skill exam..dua minggu study week,memang baik sungguh pihak uni ni kan..:)..last2,3 hari sebelum exam baru belek bukunya..hehe

sehinggalah 15,16,17 Mei..pihak pengurusan majlis kembali sibuk untuk bersiap menguruskan agenda terbesar SMURF iaitu majlis taaruf dan apresiasi yang bertarikh pada 18.5.2013(semalam)..
betapa uniknya majlis ini..yang makanannya paling istimewa di mana ia telah disediakan oleh pelajar- pelajar sendiri yang dipanggil sebagai potluck gitu..:D..macam-macam ada..karipap pap,cream puff,tiramisu,cheese cake,donut,cake,triffle..n macam2 lagi..tapi paling special ialah ayam masak merah n acar..home made by my roomates and ada la sikit2 jatuh air tangan den ni ha kat acar n cili tu..kiki..





dalam masa yang sama,BOM 2.0 telah menyerang kami semua..Hmm..ajk xhabis2 duk promote poster,jualan,tarikh2 tutup pendaftaran..Allah..penatnya mereka uruskan..i bought some gifts to make a special delivery to all my beloved friends..kalau ikut nak bagi satu batch..sebab sayangnya tapi masalah 'moneyyy'..'moneeeyyy' sangat mendukacitakan..so just bg yang termampu jela..T.T..maafkan saya kawan2 sebab xmampu bagi yang best2..



and lastly..tepat 7.30 malam(18.5.13)..di dewan Amour,fi syatbi..udam beiti..udam tram,udam mekdi,wa udam bahr..kami mematrikan seribu satu kenangan yang paling indah..dengan dihiasi kegemilangan suasana retro..akhowat ayu berjubah dan berbaju kurung..ikhwah macho dengan...hmm..dengan..seluar bertali..haha..*ade orang cakap xsmart..sebab macam orang tua..kiki...dan paling istimewa dihiasi pula dengan flower girls yang serba keunguan..hehe..

majlis dimeriahkan dengan suasana makan beradab..maksudnya makan dengan penuh adab..makanan siap terhidang oleh para usher,tempat duduk yang begitu rapat ukhuwwah orang katakan..hehe..kami mengisi perut yang berkeroncang ini dengan berbagai- bagai makanan..yang pedas,yang manis,yang masin,yang tawar.,uhuk3..




pada pukul 11.30malam,majlis diakhiri dengan majlis taaruf ajk..*nerbes gilo den ni ha..macam nak kena cakap depan seribu orang..last2 sampai depan cool jaaa...dan satu lagi sesi istimewa iaitu sesi bergambar untuk ikhwah dan akhowat di pentas utama ,laman sri dewan Amour..bertempat di syatbi tula..huhu







and i think..all of it KHOLAS..taamaaatttt...
moga tahun depan jumpa lagi even da x jadi wakil pengrusan..im very glad to share this moments to all of you..moga dengan terpatrinya kisah ini,mungkin 10@20 tahun,lagi..kita dapat sama2 mengimbau kenangan indah 2013 as a medical student in alexandria,Egypt..l:)..
wallualam..maaf atas terkurang dan tersalah bicara..
::fromnthecutesgirlintheSMURF..hehee..:P..


wekkk maya..:P

in progression soon..:D


Friday, 17 May 2013

Carilah ia di tiga tempat

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Carilah hatimu di tiga tempat;

>>Temui hatimu sewaktu bangun membaca Al-Quran.
>>Tetapi jika tidak kau temui,carilah hatimu ketika mengerjakan solat.
>>Jika tidak kau temui juga,kau carilah hatimu ketika duduk tafakkur mengingati mati.

Jika kau tidak temui juga,maka berdoalah kepada Allah,pinta hati yang baru kerana hakikatnya pada ketika itu kau tidak mempunyai hati..

-Imam al-Ghazali


Yes,finally..akhirnya diri kerdilku ini berbicara juga perihal hati di medan ku melahirkan rasa-rasa yang terbit dari hati kecil ini..bukan tidak pernah tapi kali ini agak mendalam bicaranya kerana ia adalah bicara soal hati..kurasakannya kini.

Pernahkah kalian merasakan ada sesuatu yang kosong di dalam hati??di cari gali sedalamnya namun tidak kau temu apakah ia yang tidak lengkap dalam hatimu?? 

Sungguh ku merasakan ini suatu perasaan yang berat.namun ku bersyukur kerana ia masih datangNya dari Allah.kuyakin ia datang dari Allah kerana perjuanganku menghadapinya Adalah suatu nikmat setelah berjaya mengharungi sukarnya perasaan ini..T.T..Cuma terkadang,datang juga bisikan dan godaan syaitan untuk terus membawaku hanyut dibuai perasaan tidak enak ini..membawaku lalai dari mengingatiNya..

Sehingga kutidak temui hatiku lagi ketika mulut bebicara mengalun Al-Quran kalamullah..
Sehingga ku tidak temui hatiku lagi ketika khusyukku kian pudar di dalam asyiknya aku bersolat menghadap Ilahi..
Sehingga ku tidak temui hatiku lagi ketika diamku menjauh dari mengingati mati..
Nauzubillah..Allahurabbi..kutahu walau berat ujianMu ini..tapi kuyakin, pasti suatu masa,akan ada jawapannya..

begitukan kalian?? kadang-kadang perasaan yang tidak penting sebenarnya sering datang menyelinap ke dalam jiwa..
**hati mudah bersangka buruk,,
** hati mudah memendam rasa,,
**hati mudah menaruh harapan,,
**hati mudah sekali membiarkan perasaan itu membawa hati jauh dari tempatnya yang sebenar..

pernah sahabatku memaniskan semula keperitan menanggung dugaan menjaga hati ini;
"Yakin Allah sentiasa ada,dunia ini hanya sementara..Allah anugerahkan ujian sebegini kepada kita kerana mungkin kita terlalu banyak dosa kepadaNya,,lalu Allah utuskan ujian ini sebagai kifarah atas dosa-dosa kita selama ini"

mm,betul sangat tu..mungkin sebab diri ni terlalu banyak dosa,.kerana itu datangnya ujian sebegitu untuk menjadi asbab untukku kembali dekat kepadaNya..dan begitu juga kalian..apabila kau merasakan ada ruang kosng dalam hatimu sehingga kau temui bahawa hati itu bukan tempat untuk kau semakin dekat kepadaNya,maka kembalilah kepada asalnya Tuhan Sang Pencipta..Allahurabbuna..Dia sahaja tempat bergantung harap..moga sentiasa ada ruang untuk kembali ke jalan yang diredhai ..amiinnn..

"Dan janganlah kamu bersikap lemah dan janganlah pula kamu bersedih hati padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi(darjatnya) jika kamu orang yang beriman."
Ali Imran : 139


Wednesday, 1 May 2013

DITUKARKAN KE UIA??

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

unknown : awak diberi tawaran untuk menyambung pengajian medik di UIA bagi meneruskan tahun 3,4,5,6 di Malaysia

me : seriously ?? kalau saya belajar di Malaysia,saya tak perlu tinggal di Mesir lagi kan..dan pengajian untuk tempoh 4 tahun akan ditaja oleh MARA?

unknown : oh tidak,JPA akan menaja awak sepanjang pengajian

me : bermakna semuanya adalah biasiswa penuh?? yes..i will approve this offer.thank u..

and now..kakiku berada di Malaysia,tidak lagi di Mesir..di UIA sudahhh..*serius tak percaya da masuk kampus UIA..ditemani sahabat baik,Arsyida untuk ke koperasi*macam koperasi maktab la pulak untuk membeli barangan asrama..tiba-tiba baru tersedar..

me : Syida,saya nak balikkkkk...xnak belajar kat sini..saya nak grad di Mesir..di sini tak ada sesiapa..tolong saya..mereka cakap hanya 7 orang yang menerima tawaran ni..saya nak batalkan semula boleh??

syida : saya tak tahu..awak kena hubungi pegawai MARA sekarang..

sibuk- sibuk cari no.telefon..Call2 tak dapat..akhirnya..esakan ngilaian terus sambung- menyambung..dan..pabila terbuka mata,yess!!! ku masih merada di Mesir..haha..

di sini baru kusedari..homesick amat berbahaya untuk kesihatan tidur..memang inilah jadinya apabila terlampau rindukan tanah air..8 bulan da tak balik rumah..patutlaaa..sabar!!! hidup mahu berjaya mesti banyak ujian..Doakan diri ini teman..

dan suatu hari nanti..apabila kaki ini benar2 meninggalkan Mesir..perasaan ini pasti dirasai..that's why i love u Masr..انا بحبك يا مصر

* kurang ingat Allah ni sebab tu syaiton kacau dalam tidur..astaghfirullah..