background-image:url;background-positiohttp://2.bp.blogspot.com/-kz776bT5Cd0/T7NF5RpjWFI/AAAAAAAADyE/azjmsdZ-bJI/s1600/Background.pngn:top center; background-attachment:fixed; margin:0;

Saturday, 14 February 2015

lelaki tetap lelaki~

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

PENAKU BERGERAK DI BAYANGAN YANG NYATA
MENGUKIR KISAH SUKA DAN DUKA
PAHIT MANIT KUHADAM UNTUK DIRASA
INI TEMPATKU MENUKIL RASA
BUKAN SIMPATI KUHARAPKAN DARIMU
APATAH LAGI PERHATIAN YANG TIDAK KUJEMPUT
CUKUPLAH SEKADAR MENGAMBIL IKTIBAR
UNTUK KITA SAMA MERASA
SAMA BERFIKIR
DAN SAMA BERMOHON
AGAR SEGALA KISAH NUKILAN
MENJADI PEDOMAN DI MASA DATANG

Hari ni sembang-sembang santai sambil release tension,alhamdulillah selesai exam oral dan OSCE untuk ophthalmology..rumusannya exam tadi,alhamdulillah..nasib baik doktor banyak tolong..moga Allah beri yang terbaik..mula-mula nak masuk exam berdebar teramat,tapi bila keluar dewan senyum macam kerang busuk..kikiki..ala kulli hal,tawakkal sepenuhnya pada Allah..

tangan nak menaip tapi idea plak tak datang..

banyak keluar newsfeed hari ni pasal valentine..ade apa dengan valentine tu..level sayang pada kekasih tu jadi tinggi ke  bila sampai 14 februari?
sampai berasmara sana sini,berjimba sana sini,dan akhirnya buang anak sana sini..nauzubillahiminzalik..insyaAllah bukan kitalah yang menjadi golongan itu..
jadi tertarik untuk berkongsi pengalaman tentang lelaki ni..kisah lelaki biasa sebagai pak cik teksi jela sebab berikhtilat dengan pak cik teksi lebih menyeramkan sebenarnya..tapi jangan risau..ni siang2,kalau malam of course ada musyrif kan??huk3

kisahnya~~~~

PAK CIK 1:
PERJALANAN DARI CAMP CESR MENUJU KE SYATBY,UMUR MUNGKIN BAYA AYAHKU DAN STATUS TANPA RAGU-RAGU YANG PAK CIK NI DAH KAHWIN..*sebab muka da kawin..ade ke teori tu??haha

Soalan pertama dia,belajar medik?tahun berapa?lepas abis kerja mana?and sampai part luar biasa..dah kahwin??
hmm..ni kerja biasa arab,leading question orang kata..huhu..
nak jawab ap ni??
cincin mak bagi..mak kandung*..hmm da terbeliuk patah dalam bekas simpanan da..nak tunjuk cincin tak de nak menipu dah kawin melampau sangat plak rasa..then..sambil hati takut-takut..ahhh tipu jela macam biasa..saya dah bertunang!*ingat,tipu je tu..:P

boleh lagi disambung..tunang awak di mana?malaysia?mesir?paling menyedihkan bila dia akhirnya berkata,awak boleh kawin dengan saya sebulan pun dah cukup..wahid syahr bass..
ehh???
wahid syahr..ma'aya..cawan tembikar dia!
dan syukur tak sempat cakap panjang teksi dah berada di depan bangunan rumah..

kesimpulannya??dah tua macam mana pun kalau namanya lelaki sentiasalah berhati-hati..inikan pula lelaki muda kan.

PAK CIK 2:
PERJALANAN DARI RUMAH KE CC,UMUR 64*sempat tanya,AGAMA KRISTIAN
hujan renyai-renyai datang je teksi tanpa berlengah terusku ambil tempat di depan sebab belakang ade orang..tengah2 perjalanan orang belakang turun..alamak mati aku..
dalam hati hanya 20% husnudzon tapi lega sebab atas dashboard dye ada al-quran..
and pertanyaan dia nampak educated,tahun berapa?asal mana?pandai berapa bahasa?

dengan riangnya dia memberitahu 4 bahasa yang pandai dia cakap termasuk bahasa malaysia,sekit-sekit katanya..katanya bekas engineer n 4 tahun lepas da bersara,dah pergi serata negara,Turki,Jordan,n blaaa blaa blaaa...

dan tiba2 mulut ni ringan plak bertanya..HOW ABOUT MAKKAH?
NO NO ..I DONT GO TO MAKKAH..
lil haj?
rupanya baru taw pak cik ni kristian..
but why u put this al-quran in your car??
NO PROBLEM,BAECAUSE I HAVE MUSLIM FRIENDS..AND THEY CAN READ THIS AL-QURAN ANYTIME THEY WANT..
Dan husnu dzon menjadi stabil dan akhirnya sampai ke CC dengan selamat..alhamdulillah..

kesimpulannya??hati lelaki ni tak kan dapat kita baca walaupun nampak baik dekat luar,nampak macam Islam je dalam kereta dia kan..huhu.letakkan waspada tinggi-tinggi sebab kita tak tahu apa yang dia akan buat pada kita..

*gambar ihsan google

“Bukankah Aku telah memerintahkan kamu wahai anak cucu Adam iaitu agar kamu jangan menyembah (mengikuti godaan dan rayuan) syaitan, sesungguhnya dia bagi kamu adalah musuh yang nyata. Dan hendaklah kamu hanya menyembah (patuh) padaKu. Inilah yang lurus”. 
(Surah Yasin ayat 60-61)

dan sempena 14.2 yang hari biasa tak ada special celebration pun..ingatkan lah hati untuk sentiasa berhati-hati dengan sesiapapun lelaki tak kira muda tua..
and lastly,jangan lupa guna khidmat musyrif~JAMU lover..hihi..




No comments :

Post a Comment